Kriget - år för år

Åren före | 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | 1944 | 1945 | Åren efter

1941
Josip Tito
Josip Tito
(1892-1980)
Inför det kommande anfallet i öster försöker Tyskland säkra sin sydflank genom att skaffa sig kontroll över Balkan. I mars ockuperas Bulgarien.
Jugoslavien som tidigt förklarat sig som neutralt vägrar låta sig förenas med Tyskland och angrips och ockuperas den 6 april, såväl av tyska trupper som av Bulgariska, Ungerska och Italienska. Luftwaffe bombar Belgrad och andra större städer i landet och den 17 april skriver representanter för Jugoslavien under på ett vapenstillestånd. Emellertid fortsätter väpnade motståndsrörelser i bergstrakterna under ledning av Josip Tito (49). De allierade samarbetare med Tito eftersom han kämpar mot tyskarna.

I april attackerar och erövrar tyskarna Grekland.
Den 22 juni inleds anfallet mot Sovjetunionen (plan Barbarossa). Vid tysklands sida deltar även trupper från Rumänien, Ungern, Slovakien och Finland. I början når dessa trupper stora framgångar. Den tyska armén omringar Leningrad och en lång belägring startar.
Finnarna lyckas återerövra Karelen som de varit tvungna att avstå i Moskvafreden i mars 1940. Dessutom ockuperar de stora delar av ryska Östkarelen.
De tyska trupperna når fram till trakterna av Moskva och stora delar av södra sovjet, med städerna Kiev, Odessa och Charkov, faller i tyskarnas händer. Joseph Stalin (62) stannar dock i Moskva och leder försvaret därifrån. Mot slutet av året blir det otroligt kallt och den stränga vintern gör att tyskarna, som är dåligt utrustade, måste avbryta angreppet vilket leder till att ryssarna kan gå till framgångsrika motangrepp.

Joseph Stalin
Joseph Stalin
(1878-1953)
Japan, som sedan 1930-talet bedrivit expansionspolitik på Kinas bekostnad, utnyttjar Frankrikes nödläge genom att tvinga till sig baser och koncessioner i Indokina. USA som känner att deras intressen börjar bli hotade försöker stoppa den japanska maktutvidgningen genom en hård ekonomisk blockad. Japan försöker förhandla med USA och få denna hävd men när detta inte går anfaller Japan, den 7 december, den amerikanska marinbasen Pearl Harbor på Hawaii, inklusive dess militära flygfält med ett massivt flyganfall. 2403 amerikaner mister livet och dessutom totalförstörs 188 flygplan och 8 slagskepp.
Efter anfallet förklarar Japan, Tyskland och Italien krig mot USA (11 december). Det europeiska stormaktskriget har nu utvecklat sig till ett riktigt världskrig.

1942 >>
Inlagd 2006-08-31 | Uppdaterad 2006-08-31
Källor:
The World at War - Dokumentärserie med 16 dvd-skivor
Atlas över andra världskriget
När hände vad? - Världshistoriskt uppslagsbok