Adolf Hitler

Titel:
Rikskansler
Levde: 
1889 - 1945  (56 år - självmord)
Historia
Adolf Hitler föddes halv sju på kvällen den 20 april 1889 i den lilla byn Braunau Am Inn i Österrike som son till 51-åriga tullinspektören Alois Hitler(1837-1903) och 28-åriga Klara Pölzl (1860-1907). Tretton år innan Hitler föddes bytte hans far efternamn från Schicklgruber till Hitler. Detta kan ju ses som ganska viktigt eftersom det är svårt att föreställa sig tusentals personer som står och skriker "Heil Schicklgruber" istället för "Heil Hitler". Hitler skall flera år efteråt ha sagt att namnbytet var det bästa hans far någonsin gjort.

Hitlers far hade varit gift tidigare och hade barn från det äktenskapet vilket gjorde att Hitler hade två halvsyskon, Alois Hitler Jr. (1882-1956) och Angela Hitler(1883-1949). Han fick dessutom fem helsyskon men endast han själv och systern Paula Hitler (1896-1960) överlevde barndomen. Som liten hade han smeknamnet "Adi", och hans mor - som var rädd för att förlora även honom - slösade kärlek och omvårdnad över honom. Hans far däremot var inte hemma så mycket utan ofta borta i jobbet.

Klara Pölzl Hitler – Hitlers morSex år gammal (1895) började han i skolan i byn Fischlham nära Linz, Österrike. Samma år gick hans far i pension. Adolfs far sägs ha varit mycket sträng och var van att ge order som åtlyddes – även, eller kanske speciellt, av hans egna barn. Adolfs halvbror Alois Jr. utsattes för faderns missnöje och fick ibland stryk. Tillslut rymde Alois Jr. hemifrån och såg aldrig sin far igen.

Fadern var en rastlös själ och familjen flyttade därför många gånger under Adolfs uppväxt. I skolan gjorde han i början bra ifrån sig. Han var med i gosskören och sägs ha haft en fin sångröst. Som ung såg han upp till prästerna och under två års tid funderade han seriöst på att bli präst själv. Särskilt såg han upp till klosterföreståndare som styrde över sina munkar med suverän makt. Hemma lekte Hitler ibland att han var präst och höll långa ceremonier. Med tiden upptäckte han att han var en duktig tecknare, speciellt på att rita av byggnader som han ifrån minnet kunde skissa ner ganska så exakt. Elva år gammal (1900) började han i skolan (secondary school) i Linz, där han vantrivdes så mycket att han började få dåliga betyg, mycket för att han ville utbilda sig till konstnär vilket inte hans far gick med på. Hemma var det alltid gräl om vilken karriär han skulle satsa på, fadern ville att han skulle fortsätta i hans fotspår medan Hitler ville måla. Grälen tog dock slut när Alois plötsligt dog år 1903, när Hitler var tretton år gammal.

Alois Hitler – Hitlers farI skolan gick det bara sämre och sämre efter faderns död. Han var bland annat dålig i matematik och franska. Han uppförde sig dåligt och gjorde en massa rackartyg - drev med lärarna, kom med förolämpningar och kränkningar, och han kunde till exempel släppa lös en massa kackerlackor i klassrummet, ändra på möblerna, eller göra det helt motsatta av vad lärarna sa – allt medan de övriga i klassen applåderade.

I maj 1904 konfirmerade han sig men han var knappast intresserad av prästerskapet längre. En kort tid därefter lämnade han skolan i Linz och började i en annan skola i Steyr, Österrike. Där delade han rum med en annan pojke och de två brukade ibland roa sig med att skjuta råttor. Han fick urusla betyg och underkänt i matte, tyska, franska och handskrift. Under andra året gick det dock lite bättre och han tog examen i september 1905 vilket han firade med de andra studenterna genom att dricka sig full. Han vaknade upp nästa morgon liggande på sidan av vägen och mådde uruselt. Efter denna händelse svor han att aldrig dricka alkohol igen, vilket han heller inte gjorde (inte i stora mängder i alla fall).

Mutter Maria – oljemålning gjord av Hitler 1913Hitler orkade dock inte att ta sin sista examen för att få sitt diplom, utan skyllde på dålig hälsa. Vid sexton års ålder lämnade han skolan och återvände aldrig dit igen. Hans mor försökte övertala honom att ta ett jobb men det ville han inte ha, utan istället vandrade han runt på gallerier och operor i Linz och drömde om att bli en stor konstnär.
I oktober 1907 tog han ut sitt arv efter fadern och reste till Wien där han bosatte sig. Där tänkte han börja i den högt ansedda konsthögskolan Vienna Academy of Fine Arts (Wiens konsthögskola). Han lämnade in prov på sina teckningar och var säker på att komma in på skolan, men hans ritningar ansågs vara otillfredsställande. Han gick tillbaka för att få en förklaring och fick till svar att hans ritningar saknade talang och en påfallande brist av förståelsen för den mänskliga formen. Dock sa de att han hade lite fallenhet för arkitektur. Han blev djupt besviken och reste hem, där hans mor höll på att dö av bröstcancer. Hon dog tidigt på morgonen den 21 december 1907, 47 år gammal. Hitler var då arton år gammal och otröstlig.

Målning av HitlerI februari året därpå (1908) reste han tillbaka till Wien för att på nytt försöka komma in på konsthögskolan, vilket inte gick. Tillslut gick det så dåligt för honom att han sov på parkbänkar och åt vid soppkök. Hans miserabla tid i Wien blev även en tid då han formade många av sina politiska idéer som skulle få såna katastrofala följder i framtiden.
I februari 1910 flyttade han in på ett "hem för fattiga män" i Wien, där han stannade i några år. Han tjänade ibland lite pengar genom att skotta snö, bära bagage vid tågstationen eller sälja någon av sina teckningar. För att slippa mönstringen till den Österrikiska armén flyttade han i maj 1913 från Österrike till München i Tyskland, där han fortsatte att måla.

Den 1 augusti 1914 bröt första världskriget ut och två dagar senare anmälde han sig frivilligt till krigstjänstgöring i den tyska armén, där han hamnade i Bayerns regemente. Efter 10 veckors träning flyttades han till fronten (oktober 1914). Han skötte sig så utmärkt att han redan i december samma år dekorerades med Järnkorset av 2:a klassen.
Hans regemente deltog bland annat i första slaget om Ypres och striderna vid Somme. Vid sistnämnda plats sårades han i benet och blev inlagd på sjukhus i Tyskland (oktober 1916). Det var då första gången på två år som han var iväg från kriget. Så snart han var frisk bad han om att få återvända till fronten, dit han kom i mars 1917. I augusti 1918 fick han Järnkorset (1:a klass), vilket var ovanligt att en enkel fotsoldat fick. Nämnas kan att den löjtnant som rekommenderade honom till att få järnkorset var jude. Hitler fick totalt fem medaljer men förblev ändå bara korpral. På grund av sitt O-militära uppträdande och udda personlighet tyckte inte hans överordnade att han hade tillräckligt bra ledaregenskaper för att få högre rang, dessutom trodde de inte att han skulle få nog med respekt om så skedde. Hans kamrater upplevde honom som en överspänd särling som ofta satt och grubblade för sig själv.
I oktober 1918 blev han tillfälligt blind efter en brittisk gasattack. Under hans vistelse på lasarettet slutade första världskriget och det sägs att han grät bittert över att det var slut.

Adolf HitlerEfter kriget återvände Hitler till München, nu 30 år gammal och utan arbete, bostad och vänner. Han fick dock arbete som frivillig i ett läger för krigsfångar och kort därefter blev han politisk agent för riksvärnet. En av hans uppgifter blev att spionera på lokala politiska grupper. En av dessa grupper var "Deutsche Arbeiterpartei" (DAP) som han gick på ett möte på. Han blev dock intresserad av partiet och dess åsikter och i september 1919 blev han medlem i det. Hans talang att prata inför publik och förmåga att göra publicitet gjorde det snart mera känt och i februari 1920 ändrades namnet till Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).

Efter en misslyckad statskupp, kallat "ölkällarkuppen" i München 1923 (där han försökte ta över den Bayerska regeringen) dömdes han i februari 1924 till fem års fängelse. Han kom dock ut redan efter nio månader (20 december). Tiden i fängelset, som för övrigt var en riktigt behaglig tillvaro, spenderade han med att diktera sin bok "Mein Kampf" för Rudolf Hess som skrev ner allt. Boken är både en självbiografi, en handbok i propaganda och präglas dessutom av ett rasistiskt elittänkande. Den ger också en häftig kritik mot första världskrigets fredsvillkor i Versailles.
Efter att ha gett ett löfte om att föra politik på författningens grunder, samlade han den splittrade nationalsocialistiska rörelsen och startade på nytt upp NSDAP (1925) - som han styrde enväldigt enligt "Führerprincipen". Han fick emellertid snabbt talarförbud i stora delar av Tyskland. Först sommaren 1929 fick partiet ett genombrott och nazisterna blev kända. Hitlers strategi var att inge hopp åt tyskarna, som i sin tur fascinerades av honom - han hade karisma och i sina hetsiga tal trollband och hypnotiserade han publiken.

Från hösten 1929 var Tyskland inne i en ekonomisk och politisk kris. Under den här perioden vann nazisterna mer och mer anhängare och 1930 var partiet landets näst största. Två år senare var de störst och Hitler (43), som samma år fått tyskt medborgarskap, beslöt sig för att ställa upp i rikspresidentvalet. Han förlorade dock mot Paul von Hindenburg (85).

Hitler hälsar folket I januari 1933 kom NSDAP till makten genom en allians med borgerligt nationella grupper. Hitler (44) klargjorde dock att nazisterna aldrig tänkte släppa makten ifrån sig och tillsammans med Hermann Göring (40) sattes de andra regeringsgrupperna ur spel. På kort tid byggde han därefter upp ett nazistiskt styre och i juli samma år blev NSDAP det enda tillåtna partiet i Tyskland.
Göring och Heinrich Himmler tyckte att SA-ledningen, med Ernst Röhm i spetsen, utgjorde ett hot mot partiet. SA hade vid den här tiden flera miljoner medlemmar och Röhm pratade om en revolution som skulle slutföra det som blivit avbrutet vid "ölkällarkuppen" 1923. Himmler och Göring, som umgicks i den "innersta kretsen" kring Hitler, övertalade honom att Röhm måste stoppas. Resultatet blev det som kallas för de långa knivarnas natt som inträffade 30 juni 1934. Himmler (34) fick då tillsammans med Göring, Reinhard Heydrich (30), Kurt Daluege (37) och Walter Schellenberg(1910-1952), med flera, i uppdrag att arrestera och mörda folk med anknytning till SA. Röhm (46) och över hundra andra av medlemmarna i SA-organisationen greps och avrättades.

När Hindenburg dog i augusti 1934 övertog Hitler dennes ämbeten och antog samtidigt titeln "Führer und Reichskanzler". I fortsättningen kallades han mest för Führer - och hans ord var lag. Inga bestämmelser fanns som begränsade hans makt och ingen kunde avsätta honom. Hans mål var att de tyskspråkiga områdena i grannländerna skulle överlämnas till Tyskland, och att få ett tyskt herravälde i Europa och slutligen kanske även världsherravälde. ”Nya Tyskland” började gripa personer som de ansåg vara ”fiender” till staten, som till exempel kommunister och socialister samt även en och annan riksdagsledamot. 1935 återinfördes allmän värnplikt, vilket stred mot bestämmelserna i Versaillesfördraget.

Hitler ville ha krig – och vinna segerrikt. I augusti 1939 ingick han ett "icke-angreppspakt" med Sovjetunionen, vilket var en förberedelse för angreppet mot Polen som kom den 1 september 1939. Två dagar senare förklarade England och Frankrike krig mot Hitler och Tyskland. Genom blixtkrigsanfall erövrade tyskarna snart Polen, som delades med Sovjetunionen, och fortsatte året därpå med Danmark, Norge, Nederländerna, Luxemburg och Frankrike.

Från 1941 visade sig Hitler sällan i offentliga sammanhang. Den 20 juli 1944 överlevde han ett attentat i högkvarteret när en väska med en bomb i placerades bredvid bordet där han stod. Några av de övriga i rummet omkom. Som hämnd lät han avrätta flera av de höga officerare som låg bakom attentatet, bland annat Claus von Stauffenberg, Friedrich Olbricht, Werner von Haeften och Albrecht Mertz von Quirnheim, som blev avrättade redan dagen efter attentatet.

Den 19 mars 1945 utfärdade Hitler den så kallade "Nero-orden" som gick ut på att om de tyska soldaterna var tvungna att dra sig tillbaka skulle de förstöra så mycket som möjligt av den tyska infrastrukturen. Som exempel kan nämnas vägar, transporter, industrier eller annat av värde inom det tyska riket som kunde vara värt något för fienden omedelbart eller inom den närmsta tiden efter krigsslutet. Albert Speer var den som fick huvudansvaret för att orden följdes. Missnöjd med uppdraget struntade han medvetet i att utföra orden och försökte istället övertala Hitler att dra tillbaka den.

- MER TEXT KOMMER HÄR -

Minnessten utanför Hitlers födelseplats Hitlers födelsestad har satt upp en minnessten utanför huset på Vorstadt 15 där Hitler föddes (platsen hette på den tiden Vorstadt 219). På stenen står:
Für Frieden, freiheit
und demokratie
nie wieder faschismus
millionen tote mahnen
vilket fritt översatt blir ungefär:För fred, frihet och demokrati. Aldrig mer fascism. Miljoner av döda varnar/förmanar/påminner.
Sista raden är svår att översätta till klok svenska, men den går ut på att varna för vad följderna av fascism kan bli.
Källor:
* Nationalencyklopedin
* Populär Historias tidningar
» hitler.org
» historyplace.com
» jewishvirtuallibrary.org