Adolf Eichmann

Titel:
SS-Obersturmbannführer (överstelöjtnant i armén)
Levde: 
1906 - 1962  (56 år - avrättad)
Historia
Otto Adolf Eichmann föddes i Solingen, Tyskland den 19 mars 1906 som son till en framgångsrik affärsman och industriman. När han var 8 år flyttade hela familjen till Linz, Österrike, och hans far deltog i första världskriget. När kriget var över flyttade familjen tillbaka till Tyskland.

Två dagar efter sin 29-årsdag gifte han sig med Vera Liebl och de fick 4 söner: Klaus Eichmann född i Berlin 1936, Horst Adolf Eichmann född i Wien 1940, Dieter Helmut Eichmann född i Prag 1942 och slutligen Ricardo Francisco Eichmann född i Buenos Aires (1955?).

Eichmann började i den Österrikiska filialen av NSDAP och den 1 april 1932 rekryterades han till SS-kandidat. Han blev accepterad som en fullvärdig SS-medlem och blev utnämnd till SS-mann med SS-nummer 45326.
De kommande åren var han med i SS och mönstrade grupper från Salzburg, Österrike. När Hitler och Nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 återvände Eichmann dit och ansökte om att få gå med i den aktiva SS-regimen. Han blev antagen och i november 1933 blev han Scharführer och antagen till det administrerande arbetet i Dachau koncentrationsläger.
Året därpå hade han bestämt sig för att fortsätta att göra karriär inom SS och begärde en förflyttning till Säkerhetspolisen (Sicherheitspolizei), som vid den här tiden hade blivit en mycket mäktig och fruktad organisation. Hans förflyttning godkändes och i november 1934 började han på högkvarteret i Berlin – samtidigt blev han befordrad till Oberscharführer. Han jobbade bra och blev snabbt sedd av sina chefer. Han blev befordrad till Hauptscharführer 1935 och till SS-Untersturmführer 1937.

Adolf Eichmann Sistnämnda år blev han sänd till Palestina med sin överordnade chef, Herbert Hagen för att bedöma möjligheterna av en massiv judisk emigration från Tyskland till Palestina (nu Israel). De landade i Haifa, en sjöstad i Palestina, men fick bara visa för genomfart så de fortsatte till Kairo, Egypten, där de mötte Feival Polkes, en agent för Haganah (en underjordisk judisk armé). De försökte få deras hjälp för att underlätta den judiska emigrationen från Europa.
Under Eichmanns senare förhör under rättegången uppgav han att de även planerat att möta Arabiska ledare i Palestina, men detta hände aldrig eftersom Brittiska myndigheterna vägrade släppa in någon i Palestina. Efteråt skrev Eichmann och Hagen en rapport där de uppger ekonomiska skäl mot en storskalig emigration av judar från Europa till Palestina. Dessutom uppgav de att detta skulle gå tvärt emot den tyska policyn som var att förhindra upprättandet av en judisk stat. Episoden ses ibland som ett viktigt steg mot det Nazistiska förbud mot emigration och den senare "lösningen av de judiska problemen".

1938 sändes Eichmann till Österrike för att hjälpa till att organisera SS säkerhetsstyrkor i Wien efter att Österrike blivit en union till Tyskland. För sitt arbete där belönades han med att bli SS-Obersturmführer (1:a löjtnant) och i slutet av 1938 valdes han av SS ledarskap till chef för en organisation som jobbade med deportering och avvisning av judar från Österrike.

1939 återvände han till Berlin efter att RSHA (Reich Central Security Office) bildats och i december samma år tilldelades han chefsposten inom RSHA departementet som skötte den "judiska affären" och evakueringen av judar. I slutet av 1940 befordrades han till SS-Sturmbannführer och mindre än ett år senare till Obersturmbannführer.

Heydrich 1942 beordrade Reinhard Heydrich Eichmann att närvara vid Wannseekonferensen som sekreterare. Vid mötet diskuterades hur man skulle lösa judefrågan. Till den "slutliga lösningen av judeproblemet" fick Eichmann i uppgift att lösa transportfrågan av judarna. Han blev alltså chef över alla de tåg som förde judarna till dödslägren i det ockuperade Polen. De kommande två åren utförde han sina uppgifter med otrolig iver, och ofta skröt han om att han personligen, via hans tåg, fört över 5 miljoner judar till deras död.
Efter att Tyskland ockuperat Ungern (1944) sändes han dit där han lyckades deportera 400 000 ungerska judar till gaskamrarna.

Himmler När krigsslutet närmade sig beordrade Heinrich Himmler att den judiska utrotningen skulle stoppas och alla bevis för "den slutliga lösningen" skulle förstöras. Eichmann fortsatte ändå sitt jobb i Ungern fram till att ryssarna invaderade landet. Han återvände till Österrike men i slutet av kriget tillfångatogs han av Amerikanska armén, som inte förstod att den dom fångat var en av andra världskrigets största krigsförbrytare. Han namngav sig som "Otto Eckmann" och i början av 1946 lyckades han fly och höll sig sedan gömd på olika platser under några år i Tyskland. 1950 reste han till Italien under namnet "Richardo Klement" där han lyckades få ett pass till Argentina. Han kom till Argentina i juli 1950 där han sedan levde och jobbade med diverse jobb de kommande 10 åren. 1960 upptäckte israeliska "Mossadagenter" var han uppehölls sig och i maj samma år greps han. Han fördes till Israel där en rättegång hölls mellan april till december 1961. Han befanns skyldig till massmord och brott mot mänskliga rättigheter och dömdes till döden genom hängning. Han avrättades några minuter efter midnatt den 1 juni 1962.
Källor: