Martin Bormann

Titel:
Hitlers privatsekreterare. Obergruppenführer, chef för partikansliet
Levde: 
1900 - 1945?  (45 år ?)
Historia
Martin Bormann föddes i Sachsen-anhalt, Tyskland, den 17 juni 1900 som son till posttjänstemannen Theodor Bormann och dennes hustru Louise Gobler. Bormann hoppade av skolan för att jobba på en lantgård i Mecklenburg, Tyskland, men var ändå verksam som extrem tysknationalist redan under 1920-talet.

År 1923 dömdes Bormann, tillsammans med sin kamrat Rudolf Höss, till 1 års fängelse för medhjälp till mord (Höss dömdes till 10 år). Personen de mördat hette Walther Kadow (1860-1923) och var en tysk folkskollärare som de misstänkte hade angett en nazist som sedan blivit avrättad av en fransk militärdomstol.

När Bormann blev frisläppt från fängelset gick han med i NSDAP där han snabbt steg i graderna. Han mötte Hitler första gången 1926 och de sägs genast ha fått en bra kontakt och med tiden fick de en nära kontakt. Hitler var bland annat vittne när Bormann 1929 gifte sig med Gerda Buch (-1946) och var även gudfar till Bormanns son Martin Bormann Junior. Bormann och hans fru skulle komma att få 10 barn. Julen 1939 var Hitler (50) gäst hos Bormann och han gav då gudsonen en låda med leksakssoldater.

År 1933 blev Bormann (33) medlem i riksdagen och från juli 1933 till 1941 var han Rudolf Hess personliga sekreterare och dennes högra hand. I maj 1941 övertog han Hess post som chef för partikansliet efter att denne flytt till England. Bormann kom att bli en av de mäktigaste personerna i kretsen kring Adolf Hitler. Han deltog i de rasideologiska diskussionerna, bekämpade kyrkan, och ledde utvecklingen av tvångsarbete och utförandet av judeförföljelserna. Tillsammans med propagandaministern Joseph Goebbels stöttade han även Hitler att göra motstånd in i det sista.

Martin BormannBormann var med i Hitlers bunker i Berlin där han deltog i giftermålet mellan Hitler och Eva Braun. Han blev beordrad av Hitler att meddela amiral Karl Dönitz att denne hade blivit utsedd att efterträda Hitler. Han uppmanade sedan Bormann att rädda sig själv och fly från bunkern.
Dagen därpå, den 30 april 1945, begick Hitler och Eva självmord. Följande dag, den 1 maj, befann sig Bormann fortfarande i bunkern när Joseph Goebbels utplånade hela sin familj.

Tillsammans med Artur Axmann (32) och SS-doktorn Ludwig Stumpfegger (35), flydde Bormann från bunkern under slutstriderna - och försvann sedan spårlöst. Hans fortsatta öde är okänt. Länge gick det olika rykten om att han skulle ha lyckats ta sig ifrån Berlin och att han bland annat skulle befinna sig i Paraguay, fast det påstods även att han, tillsammans med Stumpfegger, hade begått självmord genom att ta gift. Hitlers chaufför, Erich Kempka, sade att han sett när Bormann blivit dödad av ryssarna vid flykten från bunkern.
Axmann sa vid en senare rättegång att han sett Bormanns döda kropp i Berlin. Av Nürnbergdomstolen dömdes Bormann i sin frånvaro till döden. När de inte hittade honom dödförklarades han den 11 april 1973 av den västtyska regeringen efter att man grävt fram kvarlevor från området kring Hitlers bunker. Med hjälp av rättsmedicinsk expertis och genom tandkort identifierade man kvarlevorna som Bormann. År 1999 genomförde man även ett DNA-test vilket bekräftade resultatet.
Källor: