Eva Braun

Titel:
Flickvän (och kort tid fru) till Hitler
Levde: 
1912 - 1945  (33 år - självmord)
Historia
Eva Anna Paula Braun föddes i München, Tyskland, den 6 februari (7 februari förekommer också som hennes födelsedag) år 1912 i en medelklassfamilj där fadern Friedrich "Fritz" Braun (-1964) var skollärare. Modern hette Franziska Kranburger och dog 1976, 96 år gammal.

Efter kortare utbildningar jobbade hon flera månader som receptionist vid en läkarmottagning.
Första gången hon mötte Adolf Hitler var i oktober 1929 när han kom in i en fotostudio där hon jobbade som assistent åt tredje rikets officiella fotograf Heinrich Hoffmann (1885-1957). Det första som Hitler såg sägs ha varit hennes ben – eftersom hon stod halvvägs uppe på en stege. Vid den tidpunkten hade Hitler (40) ett förhållande med sin halvsysters dotter, den 19-åriga Geli Raubal (1908-1931).

Efter att Geli Raubal begått självmord (eller blivit mördad, ovisst vilket), i september 1931, inledde Hitler ett förhållande med Eva. Bägge deras familjer var emot relationen – hennes far hade både politiska och moraliska invändningar medan Hitlers halvsyster, Angela Raubal, såg Eva som socialt underlägsen.
Eva gick aldrig med i nazistpartiet och blev aldrig nazist. Hon skall till och med ha bett Hitler rädda de judar som hon och hennes familj kände. Hennes kärlek till Hitler sägs ha varit livslång – trots att hon hela tiden fick kämpa för hans uppmärksamhet. I maj 1935 skrev hon följande i sin dagbok: "Han har så ofta sagt att han är vansinnigt förälskad i mig, men vad betyder det när han inte har sagt ett snällt ord till mig på tre månader?".

Eva BraunHitlers privatchaufför, Erich Kempka (1910-1975), kallade Eva för "den olyckligaste kvinnan i Europa. Hennes kusin Gertraud Weisker berättade många år senare att Eva, även om hon varit både självupptagen och dum, även varit ett offer. Hon var både olycklig, desperat och led av depressioner och dåligt självförtroende. Vid tre olika tillfällen försökte hon begå självmord. Det första var i november 1932 när hon hittades med en kula i nacken.
Den 23 maj 1935 tog hon en överdos av sömnpiller. Sent samma kväll hittades hon av sin syster Ilse som kallade på en doktor i sista minuten. Efter att hon tillfrisknat köpte Hitler en villa i Wasserburgerstrasse i München samt ordnade med en bil med chaufför till henne.

De andra nazistiska fruarna ansåg Eva vara en lägre stående varelse med passion för kläder och billiga filmer och ansåg inte att hon var en lämplig partner för ledaren av det tredje riket. När en av Hitlers sekreterare sa: Inse fakta, Eva är inte rätt för dig! svarade Hitler: hon passar mig alldeles utmärkt!. Enligt Hitler skulle en kvinna var söt, kelig, öm, behaglig och lite naiv. Eva påstås ha varit allt det där - men troligen mindre naiv än vad hon lät honom tro. De andra fruarna såg ner på henne och bjöd i alla fall aldrig hem henne till sina hem.
Hennes politiska inflytande på Hitler är okänd, dock antas de ha varit minimala om ens befintliga.

Addolf Hitler Eva och Hitler visade sig aldrig tillsammans vid några sociala eller offentliga arrangemang. Därför var hon för den utomstående världen i stort sett okänd ända fram till sitt gemensamma självmord med Hitler. När andra världskriget led mot sitt slut körde hon till Berlin för att vara med Hitler i dennes bunker som låg under trädgården till rikskansliet i Berlin. Han hade då varit där sedan i januari samma år.
När den ryska armén närmade sig staden vägrade hon att lämna bunkern eftersom hon ansåg att hon var en av de få människorna kvar i världen som var lojal mot honom. De gifte sig i bunkern den 29 april 1945 med en enkel ceremoni där bland annat Martin Bormann och Joseph Goebbels var vittnen. Dagen efter, den 30 april, begick Eva (33) och Hitler (56) självmord genom att ta gift varefter deras kroppar brändes upp i rikskansliets trädgård.
Källor: